SommarfiskeI helgen var det väder. Vattentempen hade stigit till hela 18 grader i de skyddade skärgårdsvikarna och storabborren jagade vid vassarna. Denna fina borre tog på mete med hel (död) strömming. Konstigt nog tog inga gäddor på strömmingsmetet utan enbart abborre. På de platser jag jag fiskade finns det gott om gädda som dessutom gärna högg på jiggfisket. 

Det borde gå att fånga all storts rovfisk på strömmingsmete. Även öring men jag har ännu inte kommit på nån bra plats att vara på. En del säger att man ska meta vid stimmet, men jag vet fortfarande inget om djupet man ska presentera agnet på. Det är ju ganska djupt där stimmen brukar hålla till. Öringen kanske jagar på alla vattennivåer så här års.

Uppdatering!

Då var det snart en månad sedan man uppdaterade!

April blev verkligen varm på en gång och det har väl knappt var en dag med dåligt väder här i Östergötland.
Som vanligt har jag fiskat en del öring i skärgården men det har varit trögt. Kanske högtrycket plus lågvatten en lång tid som gjort öringarna svårfunna. När vattentempen började stiga i början av månaden fick jag en öring men efter det har turerna varit rena katastrofen. Tycker fisket är bättre när högtyck och lågtryck omväxlar varandra. Det får gärna vara regn och mulet några dagar även på våren.Istället har jag fiskat mer gädda och inriktat mig på jiggfiske vid botten. En metod som fungerat ganska bra och varit kul att lära sig. Den största gäddan blev en på ca 5 kilo. Fisken högg på en bottenkypande jigg nere på ca 6 meters djup. jag har tyvärr ingen bild på den. I sommar ska jag jigga mer efter abborre och kanske även gös. Det är lite nya marker för mig så det blir nog lite trevande i början innan jag får igång snitsen.  

Den gångna helgen gjordes också ett öringförsök och vattentempen långt ut är fortfarande ok för att fiska öring. Men ännu en gång totalbom. Det är bara att konstatera att årets öringfiske har varit en liten besvikelse men jag ska försöka komma iväg på några fisken senare mot försommaren. Även detta är ett litet experiment som påbörjades förra året och gav stor mersmak. I år ska succén bli ett faktum.

RSS 2.0